Michael Jackson is my passion !
 
 
 
Michael Jackson is my passion !
 

  “I’M A LOVER NOT A FIGHTER”  
Posted on January 20th, 2017 at 9:07 pm by admin


Multi oameni cred ca Michael Jackson si Paul McCartney au fost prieteni la fel ca si cum au colaborat pe plan muzical, insa adevarul este ca fostul membru al trupei Beatles a avut ceva de impartit cu MJ inca din anii ’80 – iar acum Paul, in sfarsit spera sa iese castigator, depunand o serie de plangeri in instanta impotriva celor de la Sony si ATV.

Potrivit Hollywood Reporter, Paul McCartney a depus in instanta, in mod oficial o serie de plangeri impotriva Sony/ATV pentru drepturile de autor a pieselor sale din catalogul Beatles ca urmare a tranzactiei de 750 milioane de dolari, in care Sony a achizitionat partea de 50% detiuta de Michael Jackson din catalogul ATV.

Desi la inceput Paul McCartney a incercat sa cumpere drepturile de autor a pieselor sale direct de la Michael Jackson, acum acesta se foloseste de parghile legale pentru a obtine drepturile de autor asupra vechilor sale piese, direct de la Sony/ATV; un eventual proces in acest sens putand fi unul dintre cele mai interesante procese anuntate pe 2017, pe care presa il va exploata la maxim.

In mod ciudat, Michael Jackson si Paul McCartney au fost la un moment dat prieteni foarte apropiati. In 1983, Michael Jackson si Paul McCartney au zguduit topurile muzicale cu piesa “Say, Say, Say”  avand si alte colaborari muzicale de succes; insa prietenia lor urma sa se incheie destul de repede.

In 1985, Michael Jackson are sansa sa cumpere drepturile pieselor, potrivit Ultimate Classic Rock, si imediat a achizitionat aproximativ 200 piese scrise de Paul McCartney din perioada in care facea parte din trupa Beatles, inclusiv: “Let It Be”, “Hey Jude” si  “Yesterday”.
Ironia situatiei este ca Michael Jackson a ascultat sfaturile primite de la Paul McCartney cu privire la cat de profitabil este sa detii drepturi de autor. Legat de acest aspect, in octombrie 2001, in cadrul unui interviu, Paul McCartney a declarat ca desii l-a contactat de doua ori in scris pe Michael Jackson, acesta a refuzat sa vanda piesele The Beatles inapoi lui  McCartney, dupa ce acesta le-a cumparat in 1985.
ABC l-a citat pe Paul McCartney vorbind despre situatia dintre el si Jackson in 2001, McCartney sustinand ca: “nici macar nu mi-a raspuns la scrisori, asa ca nu am mai vorbit si nu am mai avut o relatie buna.”. Intr-o discutie personala, Michael Jackson i-a spus destul de ferm lui McCartney ca achizitionarea dreptului de autor a pieselor este o treaba “strict de afaceri” nevand legatura cu relatia lor profesionala si de prietenie… insa se pare ca McCartney nu a dat prea mare importanta acestui lucru.
Din acest motiv, Paul McCartney s-a simtit umilit de Michael Jackson – in special cand a trebuit sa ii plateasca acestuia ori de cate ori canta piesele Beatles. De exemplu, taxele pe care le platea pentru a interpreta o piesa din repertoriul Beatles in cadrul unui show tv, se ridicau la aproximativ 250 000 dolari, potrivit celor de la Independent.

Potrivit publicatiei Billboard, Michael Jackson a cumparat aproximativ 200 de piese Beatles in 1985 pentru 47,5 milioane de dolari. La vremea respectiva, Paul McCartney era extrem de frustrat avand in vedere faptul ca in 1969 oferta sa de a cumpara drepturile asupra pieselor Beatles a fost refuzata de cei de la Northern Songs acestia vanzandu-le ulterior celor de la ATV.

Din pacate, cand Michael Jackson a murit in 2009, fanii lui Paul McCartney sperau ca acesta sa lase in testamentul sau ceva referiri legate de drepturile de autor pe care le detine… lucru care nu s-a intamplat, frustrarea celor din tabara lui McCartney crescand.

Acum, McCartney a inaintat o serie de documente si plangeri legale avand ca subiect piesele Beatles pe care Michael Jackson le-a vandut celor de la Sony/ATV, pentru a rezolva “problema” pana in 2018. Motivul pentru care Paul McCartney se focuseaza pe anul 2018 este acela ca in anul 2018 expira termenul de 56 de ani asupra drepturilor copyrigh asupra mai multor piese compuse de McCartney pe vremea cand facea parte din celebrul grup Beatles.

Legea copyrigh, in cauza, de care McCartney doreste sa se foloseasca este U.S. Copyright Act din 1976. In limbajul juridic al legii se afirma ca, compozitorii care au scris piese inainte de 1978 pot sa recastige drepturile asupra pieselor lor dupa 56 de ani. Pentru compozitorii care au compus piese dupa 1978 copyright-ul expira dupa 35 de ani de la inregistrarea acestora la oficil drepturilor de autor. Partea dificila in procesul intentat de Paul McCartney este aceea de a recastiga drepturile asupra pieselor care au apartinut pana in prezent lui Michael Jackson. De exemplu, inainte de termenul stabilit de 56 de ani, compozitorul este obligat sa depuna actele necesare la U.S. Copyright Office.

Daca termenul limita nu este respectat, McCartney v-a trebuii sa astepte inca cinci ani pentru a incepe noi demersuri in vederea recastigarii drepturilor asupra pieselor scrise de acesta in perioada 1962 – 1964.
Din pacate pentru McCartney problemele legate de drepturile acestor piese pot continua si dupa ce acesta ar fi castigat dreptul de autor asupra acestor piese. De exemplu Paul McCartney ar putea avea o posibila disputa cu Yoko Ono (70 ani), vaduva lui John Lennon asupra acestor piese deoarece toate aceste piese sunt inregistrare avandu-l co-autor pe Lennon.

“… Paul, I Think I Told You, I’m A Lover Not A Fighter!…” (“The Girl Is Mine”)

Sursa: MJVibe

 
News | Comments Off on “I’M A LOVER NOT A FIGHTER”